pl en

Co oznacza i dlaczego tak ważna jest przestrzeń robocza w kuchni?

kuchnia

Kuchnia uznawana jest za serce domu. To tutaj przygotowywane są pyszne posiłki, które swoim zapachem przywołują wszystkich domowników. To tutaj spędzamy miło czas, zapominając o codziennych obowiązkach i skupiając się na byciu "tu i teraz". Aby jednak pomieszczenie to rzeczywiście dobrze spełniało swoją funkcję, ważna jest nie tylko jego estetyka, ale przede wszystkim funkcjonalność. Istotne jest wyznaczenie poszczególnych stref, w tym niezbędnej przestrzeni roboczej. Czym ona jest? Dlaczego jest tak ważna? I o czym warto pamiętać urządzając lub remontując kuchnię? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Przestrzeń robocza - co oznacza?

Kuchnia jest miejscem, w którym przygotowujemy posiłki i przechowujemy produkty spożywcze, a także akcesoria niezbędne do gotowania. Kluczem do efektywnego i wygodnego działania jest wydzielenie odpowiedniej strefy roboczej, czyli przestrzeni, w której możemy myć, kroić, obierać, blendować, smażyć, gotować, piec i kosztować. To powierzchnia złożona przede wszystkim z dużego, stabilnego blatu, który pozwala na wygodne rozmieszczenie wszystkich potrzebnych elementów i stworzenie pysznej kompozycji smakowej. Przestrzeń robocza powinna być wygodna, dobrze zaprojektowana i zgodna z najnowszą wiedzą na temat tworzeni aranżacji. Pojęcie to często występuje w połączeniu z terminem "ergonomia". Jakie jest jego znaczenie?

Ergonomia - czym jest?

Ergonomia to pojęcie określające stan, w którym wszystkie powierzchnie i obecne na nich urządzenia są dopasowane do potrzeb i wymagań człowieka. Przestrzeń, która jest ergonomiczna jest wygodna i "dopasowuje się" do nas zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym, ponieważ sprawia, że czujemy się dobrze w danym pomieszczeniu.

Ergonomia w kuchni osiągana jest dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań, które podnoszą nasza efektywność i wydajność.  Do najważniejszych elementów należą odpowiednie wymiary pomieszczenia, dobrze dobrane oświetlenie, starannie dobrana wentylacja, a także odpowiednie rozplanowanie wyposażenia. Istotny jest więc układ zabudowy, umiejscowienie zlewu, rozkład sprzętów AGD, odpowiednia wysokość blatu, a także wygodna głębokość szafek i szuflad. Warto podkreślić, że nie istnieje zbiór sztywnych zasad, które należy zastosować. Chodzi raczej o wdrożenie podstawowych zasadach i dostrzeganie, że mają one rzeczywisty wpływ na nasz komfort.

Wydzielenie odpowiednich stref - dlaczego tak ważne?

W czasie tworzenia ergonomicznej, wygodnej kuchni na wymiar, wyposażonej w wielofunkcyjną przestrzeń roboczą, warto podzielić pomieszczenie (nawet jeśli jest ono niewielkie) na osobne, dobrze widoczne strefy. Taki podział ułatwia swobodne poruszanie się i umożliwia wygodne sięganie po wszystkie potrzebne nam elementy.

Strefy, które powinniśmy wydzielić to:

  • strefa zapasów, w której znajduje się zamrażarka, lodówka oraz szafki przeznaczone do przechowywania produktów, które nie muszą znajdować się w chłodzie,
  • strefa przechowywania, czyli szafki, w których gromadzimy niezbędne przybory, takie jak garnki, talerze, sztućce, czy małe AGD,
  • strefa zmywania, służąca do oczyszczania produktów i naczyń,
  • strefa przygotowania, czyli część wydzielona z myślą o przygotowaniu produktów przed podaniem lub obróbką termiczną; składa się na nią przede wszystkim szeroki blat,
  • strefa gotowania, w której znajduje się piekarnik, kuchenka oraz mikrofalówka, czyli elementy umożliwiające dokonanie obróbki termicznej.

O czym warto pamiętać?

W zależności od wielkości pomieszczenia i jego kształtu możemy skorzystać z wielu nowoczesnych rozwiązań i układów. Niektóre z nich to:

  • układ, w którym szafki znajdują się w dwóch rzędach - rozwiązanie to sprawdzi się szczególnie dobrze w krótkich, szerokich pomieszczeniach, które wymagają przemyślanej aranżacji,
  • układ w kształcie litery L, który sprawdzi się małych i dużych wnętrzach oraz tych, które płynnie przechodzą w salon,
  • układ w kształcie litery U, który możemy wykorzystać w otwartym wnętrzu lub w pomieszczeniu z dużym oknem,
  • układ z półwyspem, który wykorzystywany jest przede wszystkim w dużych, przestronnych kuchniach.

O czym jeszcze warto pamiętać? Przede wszystkim o tym, że:

  • ogromne znaczenie ma nie tylko szerokość, ale także długość oraz wysokość blatów; poszczególne wymiary powinny być dopasowane do naszych potrzeb, jednak im więcej przestrzeni, tym lepiej,
  • blat stanowiący przestrzeń roboczą, powinien być wykonany z wysokiej jakości materiału, który jest odporny na codzienną eksploatację, a jednocześnie umożliwia szybkie i łatwe czyszczenie; blat powinien być także odporny na zarysowania i wysoką temperaturę,
  • szczególną uwagę warto zwrócić także na kwestię oświetlenia, które powinno umożliwiać dobrą widoczność niezbędną do przygotowywania posiłków.

CZYTAJ TAKŻE: Zalety oświetlenia podszafkowego w kuchni