pl en

Jak rozplanować sprzęt AGD w odniesieniu do mebli kuchennych?

zabudowa kuchnia

Zaprojektowanie i stworzenie wygodnych w użytkowaniu mebli kuchennych to zadanie, w którym trzeba brać pod uwagę nie tylko wielkość i kształt kuchni, ale również sposób ustawienia w pomieszczeniu wszystkich kuchennych urządzeń AGD. Obecnie z resztą klienci najczęściej decydują się na wybranie sprzętu AGD do zabudowy, czyli takiego, na które miejsce musi być już określone w tworzonych na zamówienie meblach kuchennych. Jak prawidłowo powinno się rozplanować ustawienie wszystkich dużych kuchennych urządzeń AGD w meblach kuchennych? Ten temat dokładniej opisujemy w dzisiejszym wpisie na blogu salonów meblowych ZOV.

Jakie znaczenie ma prawidłowe rozmieszczenie kuchennego sprzętu AGD?

To, w jaki sposób rozmieścimy w kuchni wszystkie kuchenne urządzenia AGD, będzie decydowało o tym, jak skutecznie uda nam się zorganizować w pełni funkcjonalną i ergonomiczną kuchnię. Urządzenia AGD powinny zostać rozmieszczone w taki sposób, aby w trakcie wykonywania kuchennych czynności, przemieszczanie się pomiędzy nimi, nie zabierało nam zbyt wiele czasu. Sposób rozmieszczenia dużych urządzeń AGD zależy oczywiście od kształtu kuchni oraz od tego, jak dużym jest pomieszczeniem.

Ustawienie sprzętów kuchennych zgodnie z zasadami trójkąta roboczego

W projektowaniu sposobów wykończenia kuchni, projektanci wnętrz zazwyczaj kierują się zasadami kuchennego trójkąta roboczego. Zgodnie z tymi zasadami kuchnia powinna być podzielana na 3 główne strefy. W trójkącie roboczym ważna jest też jednak odległość między nimi, która nie powinna być ani zbyt mała, ani zbyt duża. W wierzchołkach kuchennego trójkąta roboczego znajdują się 3 najważniejsze kuchenne urządzenia AGD, czyli lodówka, zlewozmywak i kuchenka.

Najlepszym rozwiązaniem jest zorganizowanie strefy przechowywania, której centralnym punktem jest lodówka, przy wejściu do kuchni i przy blacie roboczym. Dzięki temu od razu po powrocie z zakupów można schować wszystkie kupione rzeczy do szafek i do lodówki. Zalecana kolejność umieszczenia najważniejszych elementów wykończenia kuchni, które mają zabudowę w jednej linii, począwszy od drzwi wejściowych wygląda następująca:

  • Lodówka,
  • Blat roboczy,
  • Zlewozmywak,
  • Kuchnia lub płyta grzewcza.

Projektując meble kuchenne na zamówienie, warto jest pomyśleć o tym, żeby można było zapewnić sobie taką kolejność umieszczenia wszystkich najważniejszych urządzeń i stref roboczych w kuchni. Oczywiście nieco inaczej będzie wyglądał rozkład kuchni i rozmieszczenie w niej wszystkich stref w przypadku dwustronnej zabudowy kuchennej. Dopiero w takich wnętrzach zasady trójkąta roboczego mają duże znaczenie, ponieważ można, a nawet trzeba zadbać o to, żeby wskazane wcześniej 3 główne kuchenne urządzenia AGD znajdowały się w odpowiedniej od siebie odległości. Najczęściej projektanci wnętrz starają się, aby odległość między lodówką, zlewem i kuchenką wynosiła około 150 cm. Jest to na tyle blisko, że wykonywanie codziennych kuchennych czynności nie będzie zajmowało zbyt dużo czasu.