pl en

O czym nie można zapomnieć planując zabudowę kuchenną

zabudowa kuchenna

Zabudowa kuchenna jest bezsprzecznie najważniejszym elementem wyposażenia urządzanej – remontowanej lub wykańczanej – akurat kuchni. Zabudowa, czyli wykonane na zamówienie, dokładnie na wymiar naszej kuchni, meble mieszczą bowiem w sobie nie tylko szafki i szuflady, czyli miejsca do przechowywania akcesoriów kuchennych i produktów spożywczych, ale także wszystkie lub prawie wszystkie kuchenne urządzenia AGD. W naszym dzisiejszym wpisie na blogu doradzamy, na co powinno się zwracać uwagę, planując zabudowę kuchenną oraz o czym nie można przy tym zapomnieć.

Właściwa estetyka i dopasowanie wyglądu zabudowy do innych elementów

Nasz wpis rozpoczniemy od tzw. „oczywistej oczywistości”, czyli od tego, żeby wybrać takie kolory i takie elementy ozdobne frontów szafek i innych umieszczonych w meblach kuchennych i będących częścią projektowanej zabudowy kuchennej elementów, żeby dobrze pasowały one do innych elementów aranżacji. Uwaga ta dotyczy przede wszystkim zabudowy w aneksach kuchennych, które są bezpośrednio połączone z salonem. Zabudowa kuchenna nie powinna dominować nad innymi elementami aranżacji salonu, ponieważ ona w tym zestawieniu nie pełni roli dekoracyjnej tylko użytkową. Tworząc zabudowę kuchenną, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na dobranie odpowiedniego jej koloru (w przypadku aneksów kuchennych najlepiej sprawdzają się zawsze jasne kolory, najlepiej biel, różne odcienie beżu lub kolory kremowe). Zabudowa kuchenna w aneksie nie powinna posiadać także zbyt wielu elementów dekoracyjnych. Na więcej można sobie pozwolić, projektując zabudowę oddzielnej kuchni, ponieważ tam nie będzie ona stała bezpośrednio obok żadnych innych mebli.

Zachowanie wszystkich kuchennych stref funkcjonalnych

Komponując ze sobą i rozplanowując ustawienie obok siebie wszystkich umieszczonych w zabudowie elementów, trzeba koniecznie pamiętać o tym, żeby były one właściwie rozmieszczone, tak aby w kuchni była wygodna komunikacja pomiędzy wszystkimi strefami funkcjonalnymi. W każdej kuchni w jednym miejscu powinna się znajdować główna strefa przechowywania z lodówką, z szufladami i z szafkami, strefa zmywania, w której powinna być umieszczona zmywarka, zlewozmywak i suszarka oraz strefa przygotowywania posiłków i gotowania z blatem roboczym i z płytą grzewczą. Urządzając kuchnię z gotowych mebli, nasze zadanie będzie polegało po prostu na właściwym ustawieniu ich względem siebie. W przypadku tworzenia mebli kuchennych na zamówienie, czyli właśnie zabudowy kuchennej, decyzję o ustawieniu w niej względem siebie wszystkich poszczególnych elementów musimy podjąć już etapie projektowania. Później będziemy mogli dokonać już tylko delikatnych korekt.

Zapewnij sobie odpowiednią przestrzeń do przechowywania!

Projektując ze stolarzem zabudowę kuchenną, bardzo ważne jest określenie ilości potrzebnego nam miejsca do przechowywania. W tym celu koniecznie trzeba, chociaż w przybliżeniu określić, ile mamy naczyń, sztućców, drobnego sprzętu AGD oraz różnego typu akcesoriów kuchennych, które będziemy przechowywali w kuchni. W tym celu oczywiście przede wszystkim trzeba spojrzeć na ilość tych rzeczy, jaka mamy obecnie, ale nie tylko. Warto też pomyśleć o tym, co jeszcze chcielibyśmy kupić  w przyszłości.

Kuchenna przestrzeń do przechowywania to oczywiście także produkty spożywcze. Nie w każdej rodzinie przechowuje się tak samo dużo takich rzeczy, dlatego to także musimy wziąć pod uwagę i dopasować do naszych zwyczajów żywieniowych ilość i wielkość wszystkich szafek, liczbę umieszczonych w nich półek czy ilość i wysokość szuflad. Planując przestrzeń do przechowywania, trzeba pamiętać również o tym, żeby wszystkie rzeczy, z których często korzystamy, były łatwo dostępne, tak żeby nie trzeba się było po nie się często schylać lub wspinać do najwyższych szafek.

Znajdź miejsce dla wszystkich wykorzystywanych przez siebie urządzeń AGD

Dużą zaletą zabudowy kuchennej jest możliwość schowania  w niej wszystkich kuchennych urządzeń AGD. To z czego będziemy w swojej kuchni korzystali, trzeba jednak wcześniej zaplanować, ponieważ stolarz w trakcie wykonywania zabudowy musi uwzględnić miejsce dla wszystkich tych urządzeń. Na pewno w każdej zabudowie kuchennej powinno się znaleźć miejsce dla lodówki, zmywarki, piekarnika oraz płyty grzewczej na blacie. To jednak nie są jeszcze wszystkie możliwości. Mając trochę więcej miejsca do zagospodarowania, możemy w zabudowie umieścić także np. kuchenkę mikrofalową, a nawet ekspres do kawy!

Zachowaj odpowiednią długość blatu

Ostatnią rzeczą, o której koniecznie musimy pamiętać podczas projektowania zabudowy kuchennej, jest to, żeby zapewnić sobie odpowiednią długość blatu. Oczywiście to, w jakim stopniu uda nam się ten cel zrealizować, będzie zależało od tego jak dużą mamy kuchnię lub jak dużo mamy miejsca do aranżacji aneksu. Pamiętajmy jednak, że im będziemy mieli większy blat, tym wygodniej będzie nam przygotowywać posiłki oraz wykonywać inne czynności w kuchni. W razie konieczności można trochę zwiększyć powierzchnię blatu poprzez np. zastosowanie nieco mniejszego, jednokomorowego zlewozmywaka. Niektóre osoby decydują się też na mniejszą, jedynie dwupalnikową płytę grzewczą, ale dla osób, które lubią gotować, nie jest to dobrym pomysłem.

CZYTAJ TAKŻE: Z jakich gatunków drewna najlepiej jest wykonać meble kuchenne