pl en

Triki na zagospodarowanie przestrzenne małej kuchni

mała kuchnia

Często kuchnia to miejsce, gdzie naprawdę wiele się dzieje. Pełno w niej nie tylko pyszności, ale również sprzętów kuchennych, słoików, przypraw. Wszystko to trzeba gdzieś pochować. Szczególnie w małej kuchni nie możemy trzymać rzeczy na balatach, bo ograniczymy sobie miejsce do przechowywania posiłków. Skoro mówimy o organizacji to warto spojrzeć na kilka porad. Może skorzystasz?

Mała kuchnia

Nie każdy z nas ma dużą kuchnię. Ale czy te małe nie są słodkie i przytulne? Oczywiście, że tak. Mają swój urok. Jeśli się ją dobrze zaplanuje, będzie wygodna i stylowa. Zacznij od odpowiedniego zaplanowania rozkładu szafek. Tutaj liczy się każdy centymetr. Nawet na małej przestrzeni zmieści się wiele szafek, szczególnie tych górnych. Nie zostawiaj wolnego miejsca między sufitem, a szafkami. Będzie się tam tylko zbierał kurz. Lepiej te szafki na wysokości przeznaczyć do garnków, czy naczyń, które rzadziej używamy. Sokownik, szybkowar, gofrownica.

Porządek w malutkiej kuchni

Nie możesz przesadzić z ozdobami czy obrazkami, aby nie spowodować wrażenia zagracenia pomieszczenia. Pamiętaj, aby nie kupować zbyt dużo naczyń. Nie będziesz miał gdzie ich pomieścić. Jeśli pieczesz rzadko wystarczą Ci dwie blaszki. Jeśli nie robisz imprez w domu, nie musisz mieć zastawy na dwadzieścia osób. Utrzymuj porządek w szafkach, a przede wszystkim zadbaj o pojemniki do maki, cukru. Zaopatrz się w organizer do przypraw i chlebak. Wszystko powinno mieć swoje miejsce.

Dobre rozwiązania organizacyjne

Jeśli masz sporo gadżetów kuchennych zamontuj listwę nad blatem. Będzie to Twoje dodatkowe miejsce do przechowywania. W szafce ze śmieciami możesz zamontować od wewnętrznej strony kosz na siatki, worki i woreczki. Dobrym rozwiązaniem jest regał na kółkach o wysokości blatu.  Z jednej strony będzie regałem, a z drugiej po przesunięciu może służyć jako stół.

CZYTAJ TAKŻE: Charakterystyka mebli loftowych