pl en

Jak zamówić kuchnię

 

1. Profesjonalne doradztwo 

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, zapewniamy naszym klientom dostęp do profesjonalnego i bezpłatnego doradztwa. W oparciu o wieloletnie doświadczenie i pracę zatrudnionych przez nas specjalistów oferujemy pomoc w zakresie doboru produktów i usług, dzięki którym Państwa biuro stanie się bezpiecznym i efektywnym miejscem pracy. Nasi specjaliści pomogą nie tylko dobrać produkty trafiające w gusta nawet najbardziej wymagających klientów, ale także, dzięki szerokiej i specjalistycznej wiedzy oraz  po zapoznaniu się ze specyfiką branży Państwa firmy, pomogą określić i sprecyzować zarówno obecne jak i przyszłe potrzeby.

2. Dokładny pomiar pomieszczenia

Pomiar w domu klienta jest niezbędny do wykonania profesjonalnego projektu. Dzięki niemu każdy centymetr przestrzeni zostanie funkcjonalnie wykorzystany i możemy mieć pewność, że nie zaskoczy nas źle dopasowana szafka czy błędnie wykonany blat.

 

3. Projekt kuchni

Nie ma dobrej kuchni bez odpowiedniego projektu. Już bowiem na etapie jej projektowania należy zastanowić się jaki efekt zamierzamy osiągnąć i co jest dla nas priorytetem. Nasza kuchnia może być przecież przytulna, tradycyjna lub też sterylna i nowoczesna. Wybór projektu należy do nas!

  • Pierwszą i najważniejszą kwestią przy projektowaniu kuchni jest ocena naszych potrzeb. Dla przykładu: czy gotujemy dla siebie czy też dla rodziny i znajomych? O sprawach takich trzeba pomyśleć już na samym początku, tak aby przy projektowaniu wziąć pod uwagę wszystko to, co uczyni naszą kuchnię  zadowalającą.
  • Drugą sprawą jest niewątpliwie ergonomia kuchni. Dobrze zaprojektowana kuchnia jest to miejsce, w którym spędzamy dużo czasu, ważne jest jednak aby tego czasu w niej nie marnować. Dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której możemy zarówno godzinami eksperymentować nad nowymi kulinarnymi specjałami, jak i przygotować coś szybko i sprawnie. Ważne aby nie tracić czasu i energii na czynności zbędne. Podczas projektowania kuchni należy zatem tak zaplanować jej układ oraz poszczególne elementy ażeby nie wykonywać niepotrzebnych ruchów, błądząc pomiędzy jednym a drugim jej końcem. Gotowanie ma być w końcu przyjemnością!
  • Projektując kuchnię należy także zastanowić się nad niezbędnymi nam sprzętami AGD oraz ich układem. Jaki typ zmywarki wybrać? Czy potrzebujemy ekspresu do kawy? Gdzie ustawić lodówkę? Projekt musi uwzględniać to, czy sprzęty mają być zabudowane czy też wolnostojące. Musimy wziąć także pod uwagę wygląd i wartość estetyczną danych sprzętów tak, aby całość tworzyła spójny obraz.
  • Nie możemy zapomnieć o kolorach w kuchni! Od tego jaką podłogę czy odcień ścian wybierzemy zależy styl i nastrój panujący w naszej kuchni. Kuchnia zaprojektowana w stylu nowoczesnym to połączenie klasycznych, często chłodnych barw dających poczucie sterylności. Projekt kuchni tradycyjnej zakłada ciepłe, przyjazne barwy, tworzące przytulną oraz ciepłą atmosferę. Należy pomyśleć w jakich pomieszczeniach czujemy się dobrze tak, aby kuchnia stała się naszym ulubionym miejscem w domu!
  • Na koniec- oświetlenie. Przy projektowaniu kuchni nie zawsze poświęca się tej kwestii należyta uwagę, a to od niej tak naprawdę w dużej mierze zależy czy będziemy się czuć komfortowo. Projektując kuchnię musimy pomyśleć nie tylko o oświetleniu całego pomieszczenia, ale i poszczególnych jej fragmentów. Dzięki dobremu oświetleniu blatów będzie nam się lepiej kroiło jedzenie, lampy nad kuchenką ułatwi smażenie czy gotowanie. Najlepiej wybierać naturalne, przyjemne światło. Dobrze zaprojektowana kuchnia nie może być przecież ciemna!

 

4. Wizualizacja

Dzięki niej klient ma pewność, jak dokładnie będzie wyglądała jego wymarzona kuchnia. Nie ma tu miejsca na przykre niespodzianki. Profesjonalne programy z bardzo dużą dokładnością obrazują każdy detal, dzięki czemu Klient ma pewność jak wyglądać będzie zabudowana przestrzeń. Poza elementami meblowymi istnieje możliwość doboru idealnego oświetlenia oraz dodatków, jak również kolorów ścian i podłóg. Wszystko to pozwala na idealnie zaaranżowanie całego pomieszczenia, dzięki czemu efekt końcowy nie będzie zaskoczeniem.

 

5. Umowa na wykonanie kuchni

Po ustaleniu wszystkich detali projektant podpisuje z Klientem umowę. Powinna ona wyszczególniać wszystkie ustalenia jakie zapadły podczas rozmów i spotkań. Warto zwrócić uwagę na obowiązki, jakie ma wobec nas sprzedawca, a są to: przekazanie specyfikacji projektu oraz zasad użytkowania mebli, dostawa mebli kuchennych do domu, rozpakowanie zakupionych mebli i urządzeń, montaż mebli oraz urządzeń, prace porządkowe po montażu.

 

6. Dostawa zakupionych mebli kuchennych 

Wszystkie elementy dostarczane powinny być transportem zapewniającym bezpieczeństwo. Nowoczesny system pakowania mebli oraz firmowy gwarantuje 100% ochronę produktów przed wstrząsami i wibracjami podczas ich przewozu.

 

7. Montaż kuchni w domu klienta 

Prace, które wchodzić powinny w skład całego montażu to:

  • Rozpakowanie zakupionych mebli i urządzeń.
  • Ustawienie szafek dolnych, zawieszenie szafek górnych.
  • Wypoziomowanie i skręcenie szafek, zamontowanie wszystkich elementów (szuflad, koszy itp.).     
  • Montaż blatów, paneli naściennych.
  • Wykonanie wycięć w blatach, umożliwiających ich montaż (w przypadku konieczności dopasowania płyt do kształtów i występów ściany lub instalacji).
  • Wycięcie otworów pod płytę do gotowania, zlewozmywak, baterię oraz ich właściwe osadzenie.
  • Zamontowanie w meblach wbudowanych urządzeń chłodniczych, piekarnika, płyty do gotowania, zmywarki, pochłaniacza, tylko w przypadku gdy wyposażenie to jest przedmiotem umowy.
  • Wycięcia w ścianach tylnych szafek, umożliwiające dostęp do przyłączy wodnych, kanalizacyjnych i gniazd elektrycznych zgodnie z życzeniem klienta.
  • Podłączenie urządzeń elektrycznych, posiadających fabryczne przyłącza z wtyczką do gotowej instalacji (zmywarka, chłodziarko-zamrażarka, pochłaniacz), tylko w przypadku gdy wyposażenie to jest przedmiotem umowy. Podłączenie urządzeń hydraulicznych i gazowych do gotowej do podłączenia instalacji możliwe jest za dodatkową opłatą. Pamiętać należy, że podłączenie urządzeń gazowych nie zwalnia z obowiązku dokonania odbioru podłączenia przez osobę z uprawnieniami.
  • Zamontowanie i podłączenie urządzeń zakupionych poza salonem sprzedaży możliwe jest za dodatkową opłatą.
  • Zamontowanie oświetlenia, listew przyściennych, listew cokołowych, maskujących i relingów oraz innych akcesoriów będących wyposażeniem szafek lub      wypełnieniem zabudowy.
  • Regulacja okuć.
  • Sprawdzenie montażu.
  • Posprzątanie po montażu. Decyzja, co zrobić z opakowaniami po meblach i sprzęcie, pozostaje w gestii klienta, ponieważ ich utylizacja nie leży w zakresie      usługi montażu.
  • Odbiór montażu (wtedy ze spokojem należy dokładnie obejrzeć pracę ekipy montażowej) zakończony podpisaniem „Protokołu odbioru”, który jest równoznaczny z akceptacją jakości wykonanej usługi.

 

8. Serwis gwarancyjny producenta kuchni 

Serwis gwarancyjny producenta udzielony przed stabilny podmiot pozwala Klientowi zaspokoić ewentualne roszczenia z tytułu wad ukrytych. Po okresie gwarancji serwis fabryczny powinien również realizować naprawy pogwarancyjne tak, aby Klient nie musiał się obawiać, że w okresie użytkowania kuchni pozostanie bez pomocy.