pl en

Laminat, drewno, a może kamień - jaki materiał wybrać na blat kuchenny?

blat kuchenny

Wybór materiału na blat kuchenny jest niezwykle istotny dla zadowolenia i komfortu codziennego korzystania z kuchni — zwłaszcza jeśli chodzi o sam tzw. blat roboczy. Do wyboru jest wiele materiałów: laminat, drewno, kamień. Który z nich wybrać?

Jakie są zalety blatów laminowanych?

Blat laminowany to rodzaj płyty wiórowej, MDF lub coraz częściej HPL, pokrytej – z jednej lub dwóch stron – warstwą laminatu. Może imitować drewno, kamień, piasek, magmę wulkaniczną itp., dlatego stwarza nieograniczone wręcz możliwości aranżacyjne przy jednoczesnej atrakcyjnej cenie zakupu. Poza ceną odznacza się on gładką, nieporowatą powierzchnią, którą łatwo się zmywa, nawet z takich intensywnie brudzących produktów jak burak, czerwone wino, kawa. Dzięki podwyższonej odporności na zarysowania i działanie wysokich temperatur jest on przy sporadycznym użytkowaniu dość odporny na zniszczenie. Jednak w przypadku intensywnego korzystania z blatu laminowanego może dojść do zarysowań, uszkodzeń krawędzi, których niestety nie da się usunąć tak jak w przypadku droższych blatów z drewna, bądź kamienia — przez renowację.

Blat drewniany — dlaczego warto postawić na naturę?

Drewno użyte do produkcji blatu musi być odpowiednio przygotowane, zaimpregnowane poprzez olejowanie lub lakier akrylowy. Wynika to z naturalnej właściwości drewna do kontaktowego odbarwiania się i chłonności wody. Najtrwalsze są blaty bukowe i dębowe — te gatunki drewna niemal w ogóle nie reagują na wilgoć i zmiany temperatur. Jeśli nie chcemy angażować się w okresową jego konserwację, lepiej wybrać blat kamienny.

Blat kamienny — trwały, piękny przez lata

Blat kamienny to jeden z droższych rodzajów blatów. Te wyprodukowane z granitu są jednymi z twardszych, odpornych na zużycie, ścieranie, czy odbarwianie — nawet podczas bardzo intensywnego użytkowania. Ze względu na wagę wymaga odpowiedniego przygotowania mebli, ale odpowiednio zamontowany będzie cieszył latami.