pl en

Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy?

gotowanie

Urządzenie funkcjonalnej i w pełni wygodnej w użytkowaniu kuchni nie jest wcale tak prostym zadaniem, jak by się to mogło wydawać. Obecnie projektanci wnętrz podczas tworzenia projektów kuchni biorą pod uwagę wiele zaleceń i zasad. Najważniejszą jest jednak tzw. zasada kuchennego trójkąta roboczego. W dzisiejszym wpisie na blogu salonów meblowych ZOV opisujemy, co to jest trójkąt roboczy oraz co trzeba zrobić, żeby móc z jego zastosowaniem wykończyć wygodną w użytkowaniu kuchnię.

Co to jest trójkąt roboczy?

W zasadach kuchennego trójkąta roboczego określone są optymalne odległości pomiędzy najważniejszymi strefami kuchennymi. W każdej kuchni muszą być m.in. strefa gotowania, strefa przygotowania posiłków, strefa zmywania, strefa zapasów oraz strefa przechowywania naczyń. Najważniejsze są strefa gotowania, strefa zmywania oraz strefa przechowywania i to odległości między nimi są istotne w zasadach trójkąta roboczego. Ważne są tutaj miejsca, w  których znajdą się trzy najważniejsze elementy wyposażenia kuchni, czyli kuchenka, zlewozmywak i lodówka.

Pomóc w spełnieniu zasad kuchennego trójkąta roboczego na pewno może zlecenie wykonania zabudowy lub mebli kuchennych na zamówienie. Dzięki temu, podczas projektowania mebli samemu, jeszcze przed rozpoczęciem wykańczania wnętrza, można określić miejsca, w którym znajdą się 3 najważniejsze elementy wykończenia i zachować pomiędzy nimi odpowiednią odległość.

Jakie odległości między strefami kuchennymi trzeba zachować w trójkącie roboczym?

Zasady trójkąta roboczego zakładają, że najłatwiej jest wykonywać wszystkie czynności kuchenne jeżeli:

  • Odległość pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem będzie wynosiła 120-210 cm,
  • Odległość pomiędzy lodówką a kuchenką będzie wynosiła 120-270 cm,
  • Odległość pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem będzie wynosiła między 90/120 a 210 cm.

Oczywiście odległości te mogą być też trochę zmienione, w zależności od wielkości pomieszczenia. W małych kuchniach może nie być możliwości zapewnienia pomiędzy 3 najważniejszymi strefami w kuchni przynajmniej metra odległości, natomiast w bardzo dużych pomieszczeniach odległości te mogą być nieco powiększone.

Największą trudnością w zachowaniu zasad trójkąta roboczego podczas projektowania kuchni są znajdujące się we wnętrzu instalacje. Przed rozpoczęciem wykańczania wnętrza konieczne jest więc właściwe ustawienie instalacji elektrycznej, instalacji wodno-kanalizacyjnej i instalacji gazowej.