pl en

Jak wybrać projekt kuchni na wymiar?

projekt kuchni

Kuchnia to często pomieszczenie, które na ograniczonej przestrzeni musi spełniać wiele niezbędnych dla domowników funkcji. Z tego powodu, coraz więcej osób decyduje się na opcję wyposażania jej w meble i zabudowę tworzoną na wymiar. Pozwala ona bowiem nie tylko dostosować projekt kuchni do indywidualnych potrzeb klienta, lecz także zrealizować oryginalne i niespotykane w sklepach rozwiązania. Czym zatem warto kierować się przy projektowaniu kuchni na wymiar?

Podstawowe zagadnienia przy projekcie kuchni 

Zanim rozpocznie się proces projektowania, warto określić najważniejsze czynniki wpływające na sposób jej przyszłego zastosowania, a co za tym idzie na główne cele tworzonego projektu.  Wśród nich znajdą się: ilość domowników korzystających z kuchni, wymiary pomieszczenia przeznaczonego na kuchnie, ilość i rodzaj urządzeń, które mają się w niej znaleźć, a także styl planowanej aranżacji.

 

Decydując się na projekt kuchni, powinno się zwrócić szczególną uwagę na układ mebli w danym pomieszczeniu. Dla niektórych osób najbardziej praktycznym okaże się wykorzystanie wyspy kuchennej, a dla innych kluczowe będzie umieszczenie w jej centralnym miejscu stołu mieszczącego wszystkich członków rodziny. Istotnym aspektem jest także projekt oświetlenia, który może decydująco wpłynąć na komfort pracy w kuchni, a także na panujący w niej nastrój.

Funkcjonalność i wygoda 

Projektowanie kuchni na wymiar pozwala przede wszystkim na wykorzystanie danego pomieszczenia w sposób bardziej funkcjonalny i dający więcej komfortu jego użytkownikom, niż przy zakupie gotowych mebli. Dlatego polecamy zwrócić uwagę właśnie na te aspekty tworzonego projektu. Kluczowe powinno być zastosowanie reguły trójkąta roboczego oraz podziału na strefy kuchenne, czyli przestrzeganie zasad kuchennej ergonomii. Znacznie usprawnia to wszelkie działania podejmowane w kuchni, a także pozwala na uniknięcie niepotrzebnej irytacji.

Kuchnia powinna być podzielona na pięć głównych stref: przygotowywania, gotowania, przechowywania, zapasów i zmywania. Ich rozmieszczenie planuje się, biorąc pod uwagę czynności wykonywane w kuchni, ich kolejność oraz wykorzystywane przy nich produkty i narzędzia. Aby zapewnić użytkownikom kuchni możliwie największą wygodę i swobodę ruchu, projekt kuchni na wymiar powinien przestrzegać także zasadę trójkąta roboczego, czyli rozstawienia najważniejszych sprzętów kuchennych (lodówki, płyty grzewczej i zlewu) na wierzchołkach na planie trójkąta.